Mural
Mural

Mural

Mural ili zidno slikarstvo označava monumentalnu kompoziciju urađenu na zidu, tavanici ili nekoj drugoj velikoj permanentnoj zidanoj površini, kao njen integralni deo.

Ova umetnička kompozicija u sebi objedinjava opšte elemente slike, i elemente arhitekture.

Sama izrada zidne slike, odnosno murala, zavisi od sastava podloge uz koju je vezana odgovarajućom tehnikom, dok na kompoziciju i raspored elemenata utiče prostor čije dimenzije namjeću i dimenzije same zidne slike. Zidne slike, odnosno murali mogu biti izuzetno velike velike, pa u svojoj dekorativnoj, narativnoj ili memorijalnoj funkciji najčešće poprimaju monumentalni karakter.

Najčešće se na ovaj način oslikavaju fasade zgrada ili velike zidne površine unutar prostorija (aule, stepeništa i sl). U širem smislu pojam „mural“ se odnosi na slikarsku kategoriju koja je postala popularna zahvaljujući umetničkom pokretu – muralizmu.

Nekada su zidne slike imale veliku važnost, ne samo kao ukras verskih i stambenih objekata, nego i kao iskaz bogatstva i pokroviteljstva. Karakteristika koja mural izdvaja od drugih slikarskih formi je to da su arhitektonski elementi datog prostora harmonično ugrađeni u sliku.

Rada

Sakupljač čarobnih trenutaka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *